Sådan epifriskus

20140321-194703.jpg

”Våra motionärer är de bästa ambassadörer som finns, de säger ‘fantastiskt’ och ‘underbart’ redan innan passen börjar. Vi behöver egentligen inte göra så mycket mer reklam.” Så säger tränaren som leder utomhuspassen i crosstraining…

Det är fullt på parkeringen utanför Ericssons gamla fabrikslokaler i Visby och det sjuder åter av liv under det sågtandade taket. Lokalerna är från tidigt sextiotal men ännu inte så gamla att de är charmiga. Snarare är de lätt slitna av för lite underhåll de senaste åren. Tillverkningen av basstationer och företagsväxlar slutade för ett par år sedan. Idag handlar arbetet mer om friskvård och kroppsligt underhåll. Innanför den pampigt inglasade foajén finns tre klockor som visar tiden för Doumen i Kina, Sverige och San José i USA. Symboler från den tid då tillverkningsindustrin fortfarande låg i Sverige. Det finns också röda flaggor och affischer med en vit logotyp som vittnar om en annan verksamhet. Tiden har inte stannat helt i fabriken.

Den ideella föreningen har renoverat en del av lokalerna och satsat på en ny anläggning i fastigheten för sin verksamhet. Resultatet har blivit en fördubbling av medlemsantalet under det senaste året. I den mörka korridoren rakt fram från receptionen hörs lätt dunkande musik på avstånd. Lukten av gymnastiksal tilltar när man stiger in genom glasdörrarna. På väggarna står det stora positiva tilltal i röd text; JYMPA, SPIN, CORE, STEP, CROSS och LUST. Men LUST är inte namnet på något pass utan här en uppmaning till var man hämtar själva motivationen, det viktigaste man behöver för att träna här.

Det är högt till tak och de stora sneda ljusinsläppen ger ett luftigt intryck när man möter receptionisten som berättar med varm röst hur bokning av pass fungerar och ger att pröva sig fram bland passen för att hitta sin egen nivå. Från receptionen får man en bra överblick över det hundratal personer som är inne och tränar den här eftermiddagen. Många är i medelåldern med lätt grånande hår och det avspeglar också åldern på en stor del av ledare och personal. Det är också en stor andel ungdomar under tjugo år som tränar till förhållandevis låg kostnad i jämförelse med andra gym.

Alla löp- och trampmaskiner är upptagna. ”Max tio minuter vid köbildning” står det på en skylt som inte verkar följas ordagrant. Flera av tjejerna med långt hår har satt upp det i hästsvans. Några av killarna har korta speciella inomhushandskar som ger bättre grepp vid lyften i maskinerna. Det är många blickar fram och tillbaka och ungdomarna tränar ofta två och två. Det stretchas och tänjs ut muskler mellan passen vid maskinerna. Det är en harmonisk och avslappnad stämning och byten av vikter och maskiner fungerar bra med inslag av lite dämpat småprat.

Salarna har stora fönster så man får bra insyn hur passen med ledare genomförs. Det som är speciellt med de jympapassen är träning i ring med en ledare som står i mitten. Ibland går alla mot varandra ungefär som vid raketen runt stången på midsommarafton. Det skapar en känsla av närhet och gemenskap. Deltagarna peppar varandra med glada tillrop och utan inslag av tävlingsmoment. Även här inne verkar stämningen vara på topp. Kropparna rör sig vackert tillsammans till musikens takt.

Inne i herrarnas omklädningsrum diskuteras det både krämpor och hur man behåller uthållighet i träningen.”Börja med tre gånger i veckan i tre veckor. Ångrar du dig så kan du ju alltid återgå till sofflocket!” och ”Den bästa träningen är den som blir av.” Det ligger en känsla av fredag i luften och det skämtas om sportdryck till kvällen från den som redan varit och handlat en Aussie Red i tetrapack innan klockan blev sex. Det är trångt och hjärtligt vid skåpen och det hörs skratt från bastun!

Receptionisten visar prov på självsäkerhet genom att säga att det går att betala för det utlånade hänglåset nästa gång en kommer tillbaka. Kommer jag tillbaka?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s