På Länna

Området Länna i sydvästra Visby innehåller både stadens högsta byggnad, vattentornet som byggdes 1925 och den största kyrkogården. Det finns också gymnasieskolor, affärer, frikyrkor, villor, flerfamiljshus, bostadsrätter och hyresrätter. En stadsdel som växt fram på ett brokigt sätt genom historien.

Gården Länna
Gården Länna

Från början låg här en större gård från 1700-talet som kallades just Länna. Den mytomspunna gården låg då ensligt belägen i stadens utkant. Prinsessan Eugenia bodde en längre tid på gården under sitt första besök på Gotland år 1859. Luften gjorde henne gott och hon lät senare uppföra sitt mer kända sommarresidens Villa Fridhem söder om Visby.

Under 1900-talets första decennium expanderade Visby. Större delen av den tidigare parken på Länna gård styckades då till villatomter. År 1958 köptes huvudbyggnaden och resten av parken av Visby stad. Länna gård började förfalla och järnvägen som präglade södra delarna av Länna försvann men trafiken på järnvägsgatan finns kvar. Idag är Länna är ett populärt bostadsområde med sitt centrala läge. En livfull blandning av bostäder och arbetsplatser.

Bilarna stannar i en jämn ström utanför Lännakiosken.  Inne i kiosken hänger en tv på väggen som visar nyheter med låg volym. Det går att få vanligt bryggkaffe i en pappersmugg med lock.

– Från början var det bara en liten brun trälåda. Det måste ha varit runt 1952 men sedan dess har vi byggt ut. Tidigare fanns det både bageri och livsmedelsbutik här i området men det är borta nu säger Margareta och ställer upp dörren till kiosken.

Margareta berättar om Länna gård som revs 1971 för att ge plats åt den nya gymnasieskolan. Gården kallades Länna slott i folkmun och hade den funnits kvar idag hade tanken att riva aldrig kommit på tal. Det var den enda stora gården i närheten av Visby. Den stod tom och övergiven och förföll under sextiotalet. Det var då det började spöka på gården Länna.

– Namnet Länna kommer det gotländska uttrycket ”lenningen” som betyder lastnings- och lossningsplats säger gotländskan Margareta som inte bor på Länna men är uppväxt och bott hela sitt liv på Gotland.

Från Lännakiosken ser man kastanjeallén upp mot området där Länna gård låg. Gatan heter Eugeniagatan och det är inte svårt att tänka sig hur vackert gården låg med sina väl tilltagna parkområden.

¬Anna som bor på Ekmansgatan berättar att dessa flerfamiljshus var de första som Riksbyggen byggde på Gotland. Året var 1942 och de innehåller bara tvåor. De äldre delarna på Länna består till stor del av små villor, så kallade egnahemshus. Den bättre bemedlade arbetsklassen skulle få tillgång till hus med egen trädgård.

– ”Ekmansgatan” var ett begrepp under 70-talet. Området runt Lännaplan och Ekmansgatan var länge ökänt för att vara stökigt. Det ryktet har nu Gråbo fått istället, säger Anna.

Hyresrätter omvandlas till bostadsrätter och husen renoveras. Det som byggdes för arbetarfamiljer blir åtråvärda centrala lägenheter för ensamstående. Priset för en tvåa ligger närmare en miljon kronor. Det finns ändå många hyresrätter kvar både genom privata värdar och det kommunalt äga Gotlandshem.

– Alla lägenheter har en egen täppa, en egen liten koloniträdgård som ligger mellan husen, det var nog meningen att arbetarna skulle ha en möjlighet att odla själva. Nu är det mest blommor odlas men det är socialt och trevligt att kunna vara ute tillsammans säger Anna.

I valmyndighetens statistik syns det fortfarande att de boende på Länna har en arbetarklassbakgrund. Socialdemokraterna fick i senaste valet över 32 % av rösterna och Vänsterpartiet drygt 7 %. Även om det renoveras mycket på villagatorna så bor många äldre kvar. Det är stora trädgårdar och väl tilltagna grönområden mellan gatorna.

Gymnasieskolan som byggdes på platsen för Länna gård var länge Sveriges största gymnasieskola sett till antal elever. Det var Gotlands enda gymnasieskola så många gotlänningar har gått eller cyklat genom Länna åtskilliga gångar under sin ungdom. Nu är skolorna uppdelade och verkar i mindre enheter men det sätter fortfarande sin prägel på området och det kan verka lugnare på helgerna.

Men inte helt lugnt, på avstånd hörs en bil som bränner gummi och det skriker i däcken. Ljudet kommer kanske från den stora parkeringen vid varuhuset ÖoB som tidigare var militärverkstad. Varuhuset symboliserar området Länna på ett karaktäristiskt sätt. Krav och förändringar i omgivningen skapar nya förutsättningar. Byggnader och industrilokaler anpassas till ny verksamhet.

– Livsmedelsbutiken låg där Cykel & MC-hallen ligger nu. Det var en ICA-butik som hette Lännahallen, men den fick läggas ner säger Margareta.

Lännakiosken har en stor väggmålning på framsidan av en leende kvinna som äter en chokladkaka. Den är konstnärligt gjord och associerar till 50-talsreklam från en svunnen tid då Länna kanske växte som mest. Målningen är signerad -99 så tiden verkar inte påverka Lännakiosken särskilt mycket nu heller. Det finns en trygghet att vissa saker finns och får stå kvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s